Search
18:02h. Monday, 16 July 2018

INDENRIGS

Død, Druk & Distortion

Høj musik, skrald og druk. Alt dette indebærer at være til offentlige arrangementer. Gamle som unge dukker op til disse events for at ”hygge sig”, men flere beboere kan se bagsiden af medaljen. 

Der har været situationer i det forløbne år, der har været mindre kønne at se på. De offentlige arrangementer bliver derfor ikke mødt med positivitet fra alle borgere: ”Hver sommer bliver vi ufrivilligt invaderet. Efter dagens gadefest kommer fejemaskinerne kl. 22 og larmer med 200 decibel og blinklys på taget, der lyser vores lejligheder op,” fortæller Henrik Brunstedt, der bor på Vesterbro, hvor en af de helt store events foregår, nemlig Distortion. ”Det er ikke beboerne, der fester i gaden mere, det er folk udefra, der er kommet for at svine mest muligt.”

Et andet meget populært offentligt arrangement blandt unge har til huse i Dyrehaven. Når over 10.000 1.g’ere skal til deres første gymnasiefest, slipper de alle hæmninger og går amok. En 16-årig elev fra Rysensteen Gymnasium blev lagt i respirator med en promille på 4,0, efter dagens druklege og festiviteter. Natteravnene har i den grad manglet hjælp og har derfor fået 58 frivillige, der skal forsøge at kontrollere situationen. Rektoren til den 16-årige elev, advarer nu unge mennesker mod at deltage i arrangementet, hvor den nordsjællandske skov bliver bombarderet med skrald.                                             

Succes med mange deltagere

Alle er dog ikke enige i Henrik Brunstedts udtalelse om Distortion i København.  

”Det er en folkefest, hvor alle har mulighed for at deltage, og det forbinder de mange forskellige typer og folkeslag i Danmark.” siger Grith Staunsager, en gymnasieelev fra Nærum Gymnasium, som deltog i Distortion i sommer.

Selvom kritikken bliver mødt af bl.a. Vesterbros beboere, ser Københavns kultur- og fritidsborgmester, Carl Christian Ebbesen, også Distortion som en succes.

”Antallet af uroligheder har været lige så lavt som sidste år. Det ligger på samme niveau som en normal uge. Det er ekstremt vigtigt, at der er styr på det, når der kommer over 100.000 mennesker ind i byens gader,” siger han.

Trods de positive og negative kommentarer, er politiet delvist bekymret for sikkerheden.

”En person er nok til at slå en masse mennesker ihjel,” understreger terrorekspert Deniz Serinci.

Grundet sidste års terrorangreb på julemarkedet i Berlin, har politiet besluttet sig for at være ekstra opmærksomme på julemarkedet på Højbro Plads i København, så både unge, gamle og alle imellem er sikre. ”Vi skal passe på, men vi skal ikke overdrive, for så har ISIS jo vundet.”

Disse festlige offentlige arrangementer skaber fremragende muligheder for at være social og opleve den unge kultur uden den økonomiske belastning. Arrangementerne har til formål at skabe en samhørighedsfølelse, hvor ungdommen kan omgås med hinanden i et fælles, trygt miljø. 

Der er dog rig mulighed for at deltage i offentlige arrangementer i Danmark, som ikke udelukkende består af dødsdruk, fest og farver. Julemarkeder, politiske sammenkomster og udendørs biografer er blot nogle få fra listen.

Danmark er småt. Danmark er godt. Danmark er de offentlige arrangementer.