Search
18:11h. Monday, 16 July 2018

Klumme: Julen er blevet til en materialistisk popfest

Julen forårsager overflod af gaver og ekstrem materialisme. 

Forleden morgen sad jeg klokken 07.54 i bilen på vej til arbejde. Det var en af de der rigtig trætte morgener, hvor øjnene virker lidt tungere end normalt. Som altid spillede P3 ud af radioens højtalere, og midt i min døsige morgenseance begyndte Sara, Tue og Tony at snakke om julen. Det var som om, at mine øjne med ét vågnede op, for er der noget mit hjerte begærer, så er det satme julen. De tre værter diskuterede frem og tilbage, hvordan julen er blevet til en ’materialistisk popfest’, og hvordan julen efterhånden har udviklet sig til en overflod af materialistiske handlinger.

Julen er hjerternes fest. Det har vi vist alle sammen hørt før. Men julen er også materialismens tid. Der er ingen anden periode på året, hvor så mange ting bliver købt, og så mange penge bliver brugt. Butikkerne er underlagt et ekstremt pres, og 120% af medarbejderne går under med julestress af de mange ihærdige kunder, der alle vil have den sidste Royal Copenhagen skål. Den abnorme forbrugermentalitet vi er underlagt, bliver lige skruet 50% op i dagene op til den 24. december.

Vi er i den grad opflasket med, at det at eje er lig med lykke. Jo mere, jo bedre. Baggrunden bag denne materialistiske trang ligger måske i anerkendelsen. Vi er opvokset med, at man modtager anerkendelse, hvis man udviser økonomisk stabilitet og overskud generelt. Dette kan være en farlig tendens i længden. Når det kommer til perioden op til juletiden, er det ofte de mindste, der glæder sig mest. Men hvad er det reelt de glæder sig til, gaverne eller familiehyggen? Hvis de er vant til at modtage uafbrudt, er de frataget forventningens glæde. De lærer altså ikke glæde sig, og de lærer ikke værdien af penge. Derudover bliver de heller ikke belært, hvad julen ellers handler om, eller hvordan den er opstået. Vi ender altså ud i en trang til konstant at ville have mere og mere. Og det er jo ikke det julen handler om. Julen handler om meget mere end dyrt elektronik og fede sko. Julen oprinder fra Jesu fødsel, og er derfor et minde herom. Mig bekendt havde Jesus ikke den nye iPhone 8 eller et par Yeezy Boost 350 V2, så hvorfor er det egentlig, at det er der, fokus ligger i dag? Det er vel forkert. Det er brandærgerligt, at julen skal køres op på den måde, og at der skal ligge 27 perfekt pakkede gaver til hver under juletræet, for det resulterer i sidste ende bare med, at 80% af danske voksne indberetter en stresssygemelding til deres overordnede. Og så kan man vel spørge sig selv, om det var de mange tusinde julekroner værd?