Search
17:58h. Monday, 16 July 2018

Sådan holder du vægten i juletiden

Julen byder på fedt, sådan undgår du bollehåndtag

Nu er det jul igen! Tiden hvor portionerne bliver 50 % større, og hvor sukker- og alkoholindtaget bliver skruet markant op. I den søde juletid har maven en tendens til blive en smule større, men sådan behøver det ikke være!! Byggepladsen giver dig 8 råd, der kan få dig til at holde de ekstra kilo på afstand gennem hele december.

1. Hold dig til en sund morgenmad.

Morgenmaden er som bekendt dagens vigtigste måltid, og prøv at holde den helt upåvirket af julen. Sørg for at lave en sund, vitamin- og fiberrig morgenmad, som vil holde dig mæt i lang tid. Så har du god samvittighed til at spise en klejne senere på dagen.

2. Julemotion er godt.

Hvem siger, at julens aktiviteter kun er at spille brætspil og se julekalender i sofaen? Man kan sagtens være fysisk aktiv med familien og vennerne i ferien. Vær den der tager initiativ til en rask gåtur i skoven eller en hyggelig tur på skøjtebanen. Alle har brug for at blive luftet lidt, og der er garanti for at det hæver humøret hos alle generationer, når alle først er ude af døren. Og husk at lidt motion altid er bedre end ingen.

3. Server sunde julesnacks.

Der er intet så julet, som duften af en appelsin eller klementin der bliver pillet. Og julehyggen er da først sat i gang, når alle familiens medlemmer sidder og knækker nødder i sofaen. Og hvad med at servere æblegløgg i stedet for den klassiske rødvinsgløgg, og julete i stedet for varm kakao med flødeskum? Der er ingen, der siger, at man ikke må spise julekonfekt, men prøv at fylde ud med sunde ting ved siden af.

4. Udvælg juleguffen med omhu.

Overalt er der søde fristelser, men nogle er bedre end andre. Fyld dig ikke med ligegyldige kalorier, som du kun spiser for spise. Prøv i stedet for at finde den julegodte du elsker allermest, og giv dig selv lov til at nyde den fuldt ud, men kun et par gange om ugen.

5. Skær ned på de flydende kalorier.

Selvfølgelig er det ingen synd at drikke en lille julebryg til julefrokosten, men lad det ikke tage overhånd. Sørg for at nyde øllen, sippe stille og roligt til vinen og nyde den hyggelige stemning. Man behøver ikke at skåle med hver gang. Og husk hvor sjovt det er, at være den der rent faktisk husker noget fra aftenen.

6. Spis langsomt.

I julen handler det om at tage sig tid til det man laver. Så prøv at spise julemiddagen langsommere end du plejer. Det hjælper dig til bedre at kunne mærke, når du er mæt. Hermed undgår du at overspise og nydelsen af maden bliver langt større. Så tag en pause mellem hver bid, snak med din bedstemor, din flirt eller din kollega, og bare nyd at julen er over jer.

7. Drik masser vand.

Inden du starter på julefrokosten, er det altid godt lige at starte ud med to store glas vand. Så føler du mæthed hurtigere. Tit overspiser man, fordi man i virkeligheden er tørstig.

Du kan altid supplere med danskvand eller light-sodavand til maden, hvis vand bliver for kedeligt, men bare husk ikke at slukke tørsten i andet end vand.

8. Minimer portionsstørrelsen.

Man har en tendens til at blive revet med af julehyggen og fylde ekstra op med godterne på tallerkenen. Prøv at tage to kartofler i stedet for tre, fyld en god tredjedel af tallerkenen op med grønt og husk at sidde med ryggen til buffeten, så bliver du mindre fristet til at gå efter omgang 2, 3 og 4.

Glædelig jul!