Search
18:00h. Monday, 16 July 2018

Stadigt flere rammes af julestress

Mange oplever stress i juletiden

Julen er for mange den allertravleste tid på året. 10% føler sig stressede i juletiden. Hos de fleste fylder de mange traditioner såsom julefrokoster, diverse familiearrangementer og gaveindkøb i stor stil. Lynhurtigt bliver det alt sammen til en stressfuld tid med hektisk fart.

Stress er ikke noget nyt fænomen. Til gengæld er der de sidste år sket en stor stigning i udbredelsen af julestress blandt danskerne - unge som gamle.

Stressen opstår, når indkøbslisten bliver for lang, og erstatter nærværet og familietiden. Æbleskiver, brunkager, pynt og gaveindkøb overskygger hurtigt julens egentlige formål. Lynhurtigt bliver weekenderne overbooket med julefrokoster, og lynhurtigt er afslapning laveste prioritet. Én julefrokost bliver hurtigt til mange, og det helt rigtige juleoutfit skal i kassen. 10% af danskerne føler sig presset over julen, og netop StressCare Institute lægger vægt på prioriteringer og planlægning: “Lær at sige nej tak til invitationer, og forsøg i så vidt muligt omfang at skedulere komsammener til det nye år, så alt ikke klumper sig sammen i juledagene.”

Den fyldte kalender gør det svært at finde tid til indkøb af gaver, og som regel bliver julegaveindkøbene foretaget i sidste øjeblik. ‘Sikken voldsom trængsel og alarm’ beskriver menneskemyldret de sidste dage op til juleaften. “Nettet er en gave sendt fra himlen til formålet,” skriver StressCare Institute (SCI) på deres hjemmeside, som et alternativ til at skulle ud i gaveræset, der minder om en nyligt udbrudt krig.  

Stressen påvirker ikke alene psykisk, men også fysisk. Dette resulterer i, at mange danskere ligger syge henover nytåret. De midlertidige nye usunde spisevaner og den manglende motion kan også fremprovokere stress. SCI fortæller også, at tid til træning og meditation, samt tilbageholdelse fra de sødere sager, er kilden til en stressfri juletid.