Search
17:56h. Monday, 16 July 2018

REJSER

En verden til forskel

“Den bedste følelse i verden er oplevelsen af mysteriet. Den, der aldrig har oplevet det, hans øjne er lukkede…” – Albert Einstein

“Verden er en bog, og den, som ikke rejser læser kun den første side” - Augustin. Mennesket har altid rejst. Men denne rejse marginaliseres af vores moderne samfund, som tilbyder digitale informationer om destinationer og andre kulturer, uden at vi behøver at flytte os fysisk. Men vi bør rejse, i hvert fald hvis vi ønsker en oprigtig forståelse af verden, hinanden og specielt os selv.

Når man rejser, forstærker man sin forståelse for andre kulturer, hvilket i sidste ende giver livsperspektiv, der viderefører til selvevaluering. Man bliver mere åben over for menneskers holdninger og meninger, da man dermed opnår en bredere forståelse for verdenssituationen. Når man rejser, er det helt uundgåeligt at støde på andre kulturer. Mødet med andre kulturer tvinger en som person, til at reflektere over sine egne værdier, hvad man repræsenterer, og hvordan man gerne vil tolkes. Dette skyldes, at når man reflekterer over nye kulturer, sammenligner man dem faktisk med sin egen. Dermed kortlægger man, hvad der er positivt og mindre positivt i ens kultur. F.eks. har vi danskere en positiv tilgang til frisind, men er knap så udadvendte. På denne måde kan mødet med nye kulturer være med til at danne en bedre selvforståelse og fremtoning - social forståelse. Udover, at man får et kulturelt overblik, medfølger der også et større netværk blandt de personer man møder. Hertil er man nødt til at mere være tolerant og åbensindet over for folks holdninger hvis man ønsker at blive accepteret.

Når man besøger et andet land alene, har man to valg: At åbne sig op, og lære nye mennesker at kende, eller at forblive lukket og rejse alene. Da det er de færreste mennesker, der ønsker at gå uden nogen menneskelige interaktioner i en længere periode, vil de fleste åbne sig op. I takt med, at man bliver mere vant til dette forøges ens kommunikationsevner, hvilket gavner både internationale bekendtskaber såvel som lokale. Man kan opleve mange naturfænomener derhjemme, men man kan kun se så meget, før man har set hvad ens område har at byde på. Derfor må man søge udenfor grænserne for at kunne opleve og forstå de naturfænomener man ikke har i hverdagen. For os i Danmark betyder det ofte at vi søger bjerglandskaber eller varmere klima. Langt de fleste af os besidder en trang til at opleve og udforske det ukendte. Hvad enten det gælder storslået natur eller varme kystlandskaber, handler det om at udforske det som vi ikke har i hverdagen. Dermed slipper man væk fra hverdagens monotoni og rutiner.

Jeg mener, at det essentielt for det moderne individ at rejse, ikke bare digitalt, men også rent fysisk. For ellers får man ikke den fysiske kontakt til de fremmede kulturer, hvilket gør at man ikke kan få en oprigtig forståelse af kulturen og ens egen kultur. Selvanskuelsen og forståelsen for verdenssituationen kommer først til ham eller hende når de har opholdt sig i fremmede kulturer. Man er altså nødsaget til at læse hele bogen, frem for blot at læse resumeet bag på bogen.