Search
17:59h. Monday, 16 July 2018

SPORT

Klumme: Få nu indført video assistent referee!

Lionel Messi sparker bolden over stregen, dommerens fløjte forbliver dog tavs – intet mål. 

Billede1
Billede1

Forleden aften sad jeg i sofaen og zappede lidt rundt i min kanalpakke fra Yousee på TV’et. Her faldt jeg over en fodboldkamp fra den bedste spanske fodboldrække. Det var topbraget mellem Valencia CF og FC Barcelona, henholdsvis rækkens 2. og  1. plads. Der var altså lagt i kakkelovnen til en velspillet affære. Jeg nød i sandhed kampen, men hold nu op hvor kan en så markant dommerfejl, som den tilskuerne og TV-seerne var vidne til under denne kamp, ødelægge hele forestillingen. Jeg har længe været modstander af den her ”video assistent referee” (VAR), da jeg mener, at der bliver brugt for lang tid på at afgøre de her kendelser, hvilket resulterer i alt for mange lange spilstop. Men på det seneste er jeg begyndt at synes om idéen VAR.

Det kommer som følge af den ringe dommerpræstation i den førnævnte spanske kamp, hvor Lionel Messi, højre wing hos FC Barcelona, klaskede til kuglen og den sejlede over målstregen efter tvivlsomt målmandspil. Bolden blev dog på mærkværdigvis ikke dømt inde, og det var på trods af, at man næsten kunne parkere en skolebus mellem bolden og målstregen. Her kostede det Lionel Messi og resten af mandskabet 2 point i mesterskabskampen. Mere fatalt var det, da Irland blev godt og grundigt snydt i den første VM-Playoff kamp mod Schweiz. Her blev der helt grotesk fløjtet for straffespark, da Xherdan Shaqiri sparkede bolden på skulderen af en irlænder. Ricardo Rodriguez omsatte straffesparket, hvilket blev det udslagsgivende mål. Irland blev altså elimineret fra VM-kvalifikationen på en simpel fejl, som let kunne have været undgået med video assistance referee, og de må nu se med fra sofaen derhjemme, når VM anno 2018 løber af stablen.

Man skulle tro, at de professionelle dommere skulle igennem en slags synstest, før de kunne blive optaget som dommer hos FIFA, men det er åbenbart ikke tilfældet. Jeg mener, at det ville være en rigtig god idé at indføre VAR, om ikke andet i hvert fald på prøvebasis hos FIFA, men dommerne burde som minimum få en synstest, før de kunne blive optaget som dommer hos FIFA.

Lige pt fungerer ”video assistent referee” aktivt i blandt andet NBA og i Serie A, men jeg mener, at det skulle udbredes til alle verdens førende fodboldligaer, da det kunne sikre langt mere pålidelige kendelser. Så se og få fingeren ud, FIFA!