Search
17:55h. Monday, 16 July 2018

SPORT

Nedtur i FC. København

Har FCK solgt mesterskabet i sommerens transfervindue?

false
false

De tidligere back-to-back superligamestre, FCK, er i et kæmpe formdyk denne sæson. Hvad sker der for hovedstadsklubben, og hvad ligger til grund for den dårligste sæsonstart i 18 år? Et entydigt billede af et vaklende mandskab har tegnet sig allerede inden julepausen.

Hvad er der dog sket i FC. København? Det undrer mig meget som en stolt Brøndby-fan, at et hold som FCK, der endda har taget titlen som superligamestre de sidste to sæsoner i træk, ligger på en femteplads med kun 25 point. Med en 5-1-sejr over Lyngby den 26/11, der har superligaens dårligste forsvar, kan FCK dog stadig nå at misse slutspillet. Dette ville være en katastrofe for klubben, men jeg tvivler stærkt på at de vil misse det, da de stadig besidder en stærk trup, og nu med en skadesfri Federico Santander tilbage. Det bliver dog meget svært for dem at nå guldet, da de er hele 14 point bag rivalerne Brøndby IF som lige nu ligger lunt i svinget på 1. pladsen.

Men hvad er det der er gået galt i FCK? Hvorfor ligger en klub med et lønbudget, der overgår alle andre danske klubbers, så langt nede i tabellen? Det er der flere grunde til: FCK har i de sidste to sæsoner solgt deres allerbedste spillere. Henholdsvis Nicolai Jørgensen, Thomas Delaney, Andreas Cornelius, Ludwig Augustinsson og Mattias Zanka Jørgensen - samtidig med, at en af deres bedste spillere, Erik Johansson, er skadet.

FCK har også de sidste to sæsoner været på shopping tur, dog med en scouting, der virker til at være helt ude i skoven. De nyindkøbte har slet ikke formået at præstere godt nok. Lüftner og Vavro har ikke levet op til forventningerne, og med Sotiriou og Pavlovic har FCK nok den svageste angrebsduo, som klubben længe har set.

Derudover har mange fra FCK-truppen som Kasper Kusk, Nicolaj Thomsen, Rasmus Falk, William Kvist, Pierre Bengtsson, Youssef Toutuh og Robin Olsen slet ikke leveret varen i denne sæson, hvor jeg kan tillade mig at sige, at der ikke er en eneste spiller på FCK’s hold udover Benjamin Verbic, der har kunnet spille sig i startopstillingen til samtlige superligakampe, hvilket jeg ikke kan huske er sket førhen. Dette er et billede på, at der mangler stabilitet blandt spillerne, og at Ståle Solbakken og resten af trænerstaben ikke har fundet den start 11’er de vil satse på.

Men hvorfor er spillerhandlerne gået helt i vasken for FCK og Ståle Solbakken? Nogle af problemerne ligger i selvopfattelsen i FCK og i den danske presse. Efter deres mange mesterskaber og succeser har FCK, og især Ståle Solbakken, en hang til ikke at ville indrømme, når der er spillemæssige problemer på banen. Det handler jo altid bare lige om få de nye spillere på plads, få et par mand tilbage fra skade, og banen i ordentlig stand. Det skal nok få gang i maskineriet.

Problemet ved ikke at kunne indrømme fejltrin er, at man ikke får gjort noget ved det. Et hav af gange har man hørt eksperter udtale sig om, at det bare var et spørgsmål om tid før ”FCK-maskinen bare kværner løs igen”.

Med den heldige 4-3-sejr over FCM, hvor FCK spillede mod et hold, der spillede et helt nyt system for første gang og 4-0 sejren over AGF, blev der også snakket om at ”normale tider er på vej til FCK.” Siden AGF-sejren har FCK spillet uafgjort med Horsens, tabt til BIF og tabt på udebane i Sønderjyske. Med en 5-1 sejr over Lyngby er skuden måske vendt; det vil tiden vise!

Det kan også blive dyrt for FCK, hvis de ikke indrømmer, at spillet ikke kører, hvor Ståle sjældent mener, at der er noget i vejen. Da FCK´s assistenttræner Brian Priske sagde, at der var noget fundamentalt galt i begyndelsen af sæsonen, og at man måske skulle prøve noget nyt blev han fyret; pga. sine holdninger! Og nu henter Ståle den tidligere norske assistenttræner i FCK, Bård Wiggen, hjem til trænertruppen. Så måske får han gang i maskinen igen? Det kan kun tiden vise.

Men med salget af deres bedste spillere, købet af deres nye spillere, der ikke har kunnet levere varen, samt en træner der ikke tør indrømme fejl, kan jeg tillade mig at sige at et tidligere mesterskabshold ikke har kunnet fungere på alle af de aspekter jeg er kommet ind på. Og måske de så alligevel kommer tilbage på sporet efter deres seneste sejr var 5-1 mod Lyngby. Det ser vi den 3. december når de møder FC Nordsjælland i Parken.