Search
18:07h. Monday, 16 July 2018

Klumme: De fortabte stater

Udgør Amerikas forvrængede selvsyn en stor fare for verdensfreden?

Verden er et forfærdeligt sted. 795 millioner sulter. 46 millioner lever i slaveri. 50 millioner lever som flygtninge. 60 millioner amerikanere stemte på Donald Trump. 58 millioner børn kommer aldrig i skole. Verden er et forfærdeligt sted. Midt i dette ragnarok er der én nation, der naivt tror de er modsvaret.

USA, patrioternes våde drøm. Hvis man spørger den amerikanske befolkning selv er de heltene, de bedste i krig, dem med det bedste demokrati. Befolkningen og regeringen har denne forestilling af, at alle i verden vil være som dem. Når de ser deres snit til det, rejser deres alt for omfattende militær ud for at redde verden. Det lykkedes jo meget godt. Vietnam krigen var ikke spild af tid, ressourcer og menneskeliv. Derudover var det højest nødvendigt at afprøve atombomber på Japan, ikke én, men to gange. Selvfølgelig skal jeg ikke glemme heltegerningen over dem alle, som verden ikke ville være foruden i dag, ISIS. Amerika var så kamp liderlige, at de stormede ind og ud igen af Syrien. Det eneste de efterlod var død, kaos og et magtvakuum. I vakuummet kunne ISIS ubesværet trives. Amerika gør sit for verdensfreden.

Al’ spøg til side, verdenssynet på Amerika er blevet forværret gennem de seneste år. En undersøgelse viser, at 64% (kilde, BBC) af de undersøgte svarede, at USA udgør en større fare for verden end nogle andre.

Hvis det ikke var for Trumps åndssvage udtalelser ville Nordkorea ikke udgøre en så stor en trussel, som de gør nu. Men ikke bare i krig udgør de en fare. USA’s udeblivelse fra de seneste klimaaftaler udgør også en enorm trussel for klodens fremtid.

Jeg mener verden kunne have godt af, hvis USA fik en ’timeout’ fra international politik. En timeout til refleksion. De skal reflektere over hvordan de kan være heltene uden en selvisk hensigt, og muligvis forblive inden for landets grænser. Patriotens våde drøm kan sagtens udfolde sig uden unødvendig tortur og ødelæggelse.