Search
18:12h. Monday, 16 July 2018

UDLANDET

Zimbabwe får ny præsident efter 37 år

Mugabe brugte brutale og korrupte metoder for at blive ved magten.​

Fredag er dagen, hvor Zimbabwe får ny præsident, for første gang i 37 år. Emmerson Mnangagwa træder på fredag ind som ny præsident af det kriseramte land, Zimbabwe. Dette kan blive slutningen på det politiske drama Robert Mugabe har bevirket de sidste mange år i landet.

Mugabe var længe allieret med Mnangagwa, der var landets vicepræsident. Nu vil Mnangagwa blive udnævnt til ny præsident ved en ceremoni på Zimbabwes nationale sportsarena i hovedstaden, Harare.

Det ventes, at der vil være tusindvis af støtter, politikere og diplomater for at overvære ceremonien.

Mnangagwa udtalte tidligere på ugen, at befolkning i Zimbabwe kan se frem til ”et nyt og ægte demokrati”. Flere kritikere siger dog, at han er den hårdtslående politiker, der tog regeringen fra Mugabe, ved det der reelt var set som et militærkup.

Emmerson Mnangagwa er blevet kendt som ”Krokodillen”. Det kaldes han pga. sin kompromisløse stil. Denne stil har medført, at hans omdømme er dårligt i nogle dele af befolkningen. Blandt andet er han blevet beskyldt for at have stået bag flere uroligheder, da Mugabe var ved at tabe valget i 2008.

 


 

Mnangagwa udtalte tidligere på ugen, at befolkning i Zimbabwe kan se frem til ”et nyt og ægte demokrati”.


 

Mugabe får immunitet

Efter han blev afsat som præsident, var Mugabes plan, at hans kone Grace skulle tage over for ham. Mugabe fyrede også Mnangagwa som vicepræsident, men efter dette skred militæret ind og sørgede for at det ikke trådte i kraft. Efter det blev Mugabe sat i husarrest.

Zimbabwes ekspræsident og hans kone har fået garanti for, at de ikke vil blive smidt ud af landet eller stillet for retten. Derfor får den 93-årige Mugabe lov at dø i sit hjemland, siger partiets talsmand, Simon Khaya Moyo.

I de 37 år, Mugabe regerede, skaffede han Zimbabwe selvstændighed fra kolonimagten Storbritannien. Derfor opfatter mange stadig Mugabe som en helt. Mugabe er dog stadig blevet truet med en rigsretssag for blandt andet menneskerettighedskrænkelser og for at køre Zimbabwe i bund økonomisk. Da Mugabe overtog landet, lå Zimbabwes BNP pr. indbyggere over gennemsnittet i regionen, men efter han kom til magten er økonomien i landet kørt i sænk. Mugabe brugte brutale og korrupte metoder for at blive ved magten. I år 2000 tvang han 4000 hvide landmænd til at overgive deres jord til staten. Dette satte landbrugsproduktionen i bund og var med til at bringe hungersnød til Zimbabwe.

”Vi er vidner til et nyt demokrati.”

Zimbabwes tidligere vicepræsident vendte onsdag tilbage til sit land efter at have flygtet for sit liv. Efter Mugabe afsatte ham som vicepræsident d. 6. november, flygtede Mnangagwa til Sydafrika. Han frygtede for sit liv pga. Mugabes ry, for at bruge beskidte knep til at få hvad han ville have.


- ”I dag er vi vidner til begyndelsen på et nyt demokrati, der folder sig ud,” udtaler Mnangagwa som slutning på hans tale, til zimbabwerene.